MCT - Mars Colonial Transporter

Informace o vývoji a změnách na poli nosičů a kosmických lodí firmy SpaceX
Odpovědět
Pospíšil
Velezkušený znalec kosmonautiky
Reputace: 12043
Re: MCT - Mars Colonial Transporter

Příspěvek od Pospíšil »

Ohledně počtu startů jednotlivých částí dopravního systému a poletové/předletové údržby, včetně odhadovaných cen poměrně přehledně mluví tento slajd z prezentace. Samozřejmě je to odhad, nosič zatím není postaven a ještě neletěl, takže stále jen kvalifikovaný odhad.
Pesimisté určitě znovu namítnou, že program Shuttle se holedbal podobně optimistickými čísly a realita byla úplně jiná. V případě SpX ale netipují vše od nuly a nevaří z vody, všechny předchozí systémy a prvky architektury k MCT od počátku SpX směřují a daly jim velmi cenné provozní zkušenosti.

---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
mnauprsk
Zájemce o kosmonautiku
Zájemce o kosmonautiku
Reputace: 7

Příspěvek od mnauprsk »

Ohledně vybudování soběstačné kolonie na Marsu v dohledné době jsem skeptický, ale rád se nechám pozitivně překvapit. Na druhou stranu, kombinace booster + trochu upravený ship mi přijde využitelná i pro další aplikace, jako:

1. výstavba uvažované stanice na oběžné dráze kolem Měsíce
2. vynášení velkých vesmírných observatoří
3. vynášení hotelů na oběžné dráze
4. spolu s dalším stupněm snížení doby letu velkých sond do vnějších oblastí sluneční soustavy (bez gravitačních praků)
5. vynášení orbitálních solárních elekráren.

Takže pokud se podaří dostat cenu za jeden start dostatečně nízko, může systém posunout kosmonautiku značně dopředu a generovat SpaceX slušný příjem.
JHošek
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 1126

Příspěvek od JHošek »

Pospíšil píše:
Jardax píše:Pokud ma clovek dostatek zkusenosti, neni to az tak problematicke. Prumer BFR jsem taky trefil vyrazne lepe, ze? A tos tajuplne naznacoval jak mas zakulisni info, o kterem nesmis mluvit :)
Ještě do včerejšího večera byla nejpřesnější informace o průměru MCT 15 metrů. Jelikož se dříve interně uvažovalo i o menších průměrech, uváděl jsem tady většinou rozsah průměru 13 - 15 metrů.
Mirku, tvůj odhad byl 12 - 15 metrů :palec nahoru:
http://forum.kosmonautix.cz/viewtopic.p ... =70#p69122

Reakce Jardaxe je příspěvcích pod tvým ("To se mi nezda, vsude se uvadi prumer 10m, a to je rozmer jako blazen. 12-15m je nerealne.")
Pospíšil
Reputace: 12043

Příspěvek od Pospíšil »

JHošek píše:Mirku, tvůj odhad byl 12 - 15 metrů :palec nahoru:
Reakce Jardaxe je příspěvcích pod tvým ("To se mi nezda, vsude se uvadi prumer 10m, a to je rozmer jako blazen. 12-15m je nerealne.")
No vida, díky za podporu Jirko. :)
---

"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
MaG
Inženýr kosmonautiky
Inženýr kosmonautiky
Reputace: 797
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Koukám docela jste se rozepsali :-) Mě se na té Muskově prezentaci nejvíc líbí fakt, že nejde o sci-fi, ale o projekt založený na reálně dostupných technologiích. Když odmyslíme časový harmonogram, který Elon nastínil a finance, které zatím nemá, tak jde o reálný návrh. Před 100 lety by taky nikdo nečekal, že se za řádově tisíce korun bude létat do dálek letadly, která unesou stovky lidí. Přitom letadlo už tehdy existovalo. Dnes je to stejné rakety už máme a dokonce i znovupoužitelné, takže nikdo nemůže přece tvrdit, že bychom jednou nedokázali provozovat řádově větší stroje a kosmické lodi. Otázka jen je, zda to bude za 20 nebo 50 nebo až za 100 let. Jedno je jisté, tato vize, která byla představena má realitě mnohem blíže a je mnohem zajímavější pro soukromé firmy a veřejnost, než nějaká mise Orionu pod hlavičkou NASA. Podobné projekty mají potenciál získat potřebné soukromé zdroje. Já jsem s Muskem zajedno, že velké vesmírné projekty budou možné jen pokud půjdeme cestou drahých dovolených pro vyvolené. Jen tak se z létání do kosmu stane zábava pro masy. Je mi jedno, že se toho nedožiju, za 200 let se nad našimi pochybnostmi někdo jen pousměje :-)
Jardax
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky
Reputace: 0

Příspěvek od Jardax »

petrsida píše:
Jardax píše:

A není důležitější, aby se uskutečnila, než aby včera představený plán do puntíku splnil?

JardaX: tankování na orbitě Marsu není nutné, proč ho tam pořád cpeš?

Definuj porad. Zminil jsem ho jednou. A to proto, ze neverim v moznost SStE z Marsu, to proste nevychazi.
Dvakrát nebo třikrát včera, a dnes znovu

To neumíš počítat?

Když ti tu napíše AH, že delta v vychází 7 km, já už jsem ti taky napsal, že pro vzlet na LEO musí zvládnout minimálně delta v 5 km/ s a escape velocity pro Mars je 5 km/s

Tak co na tom nevychazi? S plnou nádrží odletí a bude mít rezervu pro přistání na Zemi
Asi neumis pocitat nebo cist ty, protoze o tankovani na marsovske orbite jsem se zminil presne jednou :)
Taky nevim co furt tahas nejaka cisla zes mi psal, ja tahle vidim prvne...
Jardax
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky

Příspěvek od Jardax »

Pospíšil píše:
JHošek píše:Mirku, tvůj odhad byl 12 - 15 metrů :palec nahoru:
No vida, díky za podporu Jirko. :)
A muj 10, coz je IMHO mnohem realnejsi nez 12-15 ;)
(btw ja mel zafixovano ze tam sla rec prave o tech 17 metrech, tedy spis 15-17...)
Naposledy upravil(a) Jardax dne 28.9.2016 20:19, celkem upraveno 1 x.
Jardax
Znalec kosmonautiky
Znalec kosmonautiky

Příspěvek od Jardax »

Ostatne cela tahle debata mi presne pripomina debatu s nekterymi jedinci o ruske technice. Tam to jsou rusofilove bez spetky jakekoliv realne reflexe, tady zase naprosto nekriticky nekteri jedinci prijimaji to co na konferenci pronese Musk. Obzvlast ta cisla maintenance a provozu, to je chutovka.
mnauprsk
Zájemce o kosmonautiku
Zájemce o kosmonautiku
Reputace: 7

Příspěvek od mnauprsk »

MaG píše: Jedno je jisté, tato vize, která byla představena má realitě mnohem blíže a je mnohem zajímavější pro soukromé firmy a veřejnost, než nějaká mise Orionu pod hlavičkou NASA.
Neřekl bych, že ta vize je blíže realitě než mise SLS a Orionu. Rozdíl je v tom, že mise SLS a Orionu by pravděpodobně byla něco jako Apollo - velký skok a pak kvůli ceně dlouho nic, splnění Muskovy vize by znamenalo obrovský posun v kosmonautice a technice vůbec.
Tris
Vesmírný badatel
Vesmírný badatel
Reputace: 5

Příspěvek od Tris »

Jardax píše:Ostatne cela tahle debata mi presne pripomina debatu s nekterymi jedinci o ruske technice. Tam to jsou rusofilove bez spetky jakekoliv realne reflexe, tady zase naprosto nekriticky nekteri jedinci prijimaji to co na konferenci pronese Musk. Obzvlast ta cisla maintenance a provozu, to je chutovka.
Také ale nevidím důvod, proč se k Muskovi v otázkách technické proveditelnosti stavět kriticky až přehnaně. Ani on, ani SpaceX nejsou v oboru noví, o raketách velmi mírně řečeno už něco ví a cucat si čísla pro prezentaci by ve světle jejich unikátních zkušeností v oblasti znovupoužitensti bylo přinejmenším hloupé. Ostatně budou to jejich peníze, které do projektu potečou -- není tudíž v jejich zájmu, aby odhady odpovídaly skutečnosti, než se tak stane?
"In ancient days, men looked at stars and saw their heroes in the constellations. In modern times, we do much the same, but our heroes are epic men of flesh and blood."

Odpovědět

Zpět na „Rakety a lodě“