Pochlubte se!
-
- Zájemce o kosmonautiku
- Reputace: 0
Re: Pochlubte se!

Kerběcko radí, pátrá, informuje...
Jako první se podíváme na osud křižníku Freiheit.
Ten byl pomalu tankován...

...aby se následně při zkušebním 1 minutovém zážehu ukázalo, že soudruzi ze SRK udělali někde chybu.
Při pokusu o manévrování při zážehu, se křižník rozkmital natolik, že při kmitech měl tvar banánu, div se nezlomil.
K tomu jsme díky různým rušením přijímali v řídícím středisku obraz z kamer jen 7 obrázků za vteřinu, jak je možno si povšimnout v pravém horním rohu obrázku.
Přišlo proto nevyhnutelné - celý program Freiheit byl odložen. Sestavený exemplář byl pomalu naveden do atmosféry, kde posloužil k testům jeho účelu. Zde již vše proběhlo jak mělo.
Jestli bude v budoucnu program obnoven, bude pohonná jednotka umístěna na špici lodě, čili bude sloužit jako tahač, nikoliv na konci jako tlačič. Tím by se mohlo předejít řadě problémů.
Naši inženýři dostali povinný domácí úkol, vymyslet něco zajímavého a hlavně funkčního.
Netrvalo to dlouho a ualáá, už stál na rampě: VESMÍRNÝ ČLUNEK

Díky možnosti úpravy tahu hlavního motoru za letu, lze dosáhnout výborné stability. O nutnosti úpravy tahu se lze řídit podle funění RCS trysek. (při spotřebě paliva se mění těžiště systému, to se kompenzuje změnou tahu motoru, asi 5x za výstup. Taky byl snížen výkon SRB bloků, hoří slaběji, ale déle.)

Na hlavním nosiči vystoupá zhruba do výšky 100 km. Zde je dost času na pohodlné odpoutání.

Při této misi došlo k zadokování se stanicí Minilab na parkovací orbitě 170 x 170 km, za účelem výměny posádky.

A následoval návrat do našeho vesmírného střediska.

Po sestupu atmosférou se však děly prapodivné věci. Přestal správně fungovat fuel crossfeed, načeš vysadil jeden motor. Pro let s jedním motorem nebyl letoun konstruován! Narychlo se muselo palivo různě přečerpat ručně a poté naskočil i druhý motor.
Dále po dosednutí nefungoval systém Autobrake - tlačítko (!) na horním panelu. Naštěstí se na to přišlo včas a dobrzdilo se ručně. Na dráze se taky zjistilo, že na přídi chybí teleskopická anténa. No vše naštěstí dobře dopadlo.
Po příčinách budeme dále pátrat.
Taky budeme pátrat po využití tohoto systému, neboť k vynášení družic či výměně osádek lze využít efektivnější stroje.
Článek uvolnilo ministerstvo pravdy Kerběcka.
Zábavě zdar, KSP zvláště
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
BoboChrobo: To jsi ještě neměl házet flintu do žita!!! Měl jsi se nejdřív zeptat. Rozkmitání tvojí lodi se dalo očekávat, snad jsi nečekal, že to poletí v pohodě
Ale dalo by se tomu možná zabránit. V takových případech zkus vypnout vektorování tahu motorů, mělo by to pomoct. Měj ale na lodi dostatečné množství gyroskopů, ať se dá řídit.
Nový raketoplán je hezký. To, že jsi po přistání nenašel anténu na přídi je nejspíš způsobeno tím, že ti upadla během letu v atmosféře. Musí být zatažená, jinak ji vítr odfoukne.

Nový raketoplán je hezký. To, že jsi po přistání nenašel anténu na přídi je nejspíš způsobeno tím, že ti upadla během letu v atmosféře. Musí být zatažená, jinak ji vítr odfoukne.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
BoboChrobo: Škoda křižníku... příště to dopadne lépe, neb chybami se kerbík učí! A raketoplán se Ti povedl.
Co se týče upadnuté součástky při sestupu atmosférou, to chápu. Teď se mi ale několikrát stalo, že se mi porouchaly roztažené solárni panely na stroji, který stál pevně na zemi. Přesněji na Laythe. Když jsem ho opouštěl, byly vpořádku, pak jsem "dělal někde něco jiného" a při přepnutí zpět už bylo po panelech. Zná někdo důvod?
Co se týče upadnuté součástky při sestupu atmosférou, to chápu. Teď se mi ale několikrát stalo, že se mi porouchaly roztažené solárni panely na stroji, který stál pevně na zemi. Přesněji na Laythe. Když jsem ho opouštěl, byly vpořádku, pak jsem "dělal někde něco jiného" a při přepnutí zpět už bylo po panelech. Zná někdo důvod?
-
- Zájemce o kosmonautiku
- Reputace: 0
Nene panove, nemyslim si, ze vysunuta prutova antena communotron 16 v atmosfere uleti. Sestupu s vysunutou antenou jsem absolvoval nespocet, a vzdy se kochal reentry efektem, jak spice anteny hori a rozrazi vzduch. I na letadla ji obcas davam a nikdy neuletela. Mozna ty rozkladaci smerove uleti.
Krizniku skoda neni, uz pri jeho dokoncovani se mi s nim nechtelo letet. A takovy prubeh jsem ocekaval. 7-10 fps je des, a manevrovani taky. Takhle letet k jine planete, to by mi nervy zkratili zivot o nekolik let.
S temi upadnutymi solarnimi panely jsem se taky setkal. Pri prepnuti na sondu byly pryc jen nektere. Netusim cim to. Mozna zvedavy mimokerbsky zivot.
Krizniku skoda neni, uz pri jeho dokoncovani se mi s nim nechtelo letet. A takovy prubeh jsem ocekaval. 7-10 fps je des, a manevrovani taky. Takhle letet k jine planete, to by mi nervy zkratili zivot o nekolik let.
S temi upadnutymi solarnimi panely jsem se taky setkal. Pri prepnuti na sondu byly pryc jen nektere. Netusim cim to. Mozna zvedavy mimokerbsky zivot.
- Wopat
- Kosmonaut
- Reputace: 646
Tak v tom případě tuto vlastnost do hry přidá až RemoteTech. Tam je jen jediná anténa, s kterou se dá lítat.BoboChrobo píše:Nene panove, nemyslim si, ze vysunuta prutova antena communotron 16 v atmosfere uleti. Sestupu s vysunutou antenou jsem absolvoval nespocet, a vzdy se kochal reentry efektem, jak spice anteny hori a rozrazi vzduch. I na letadla ji obcas davam a nikdy neuletela. Mozna ty rozkladaci smerove uleti.
The difficult we do immediately. The impossible takes a little longer.
Po dlouhé době se hlásíme s oblíbenou přílohou Zeleného Práva - Okna vesmíru bez mříží.
Kuská vesmírná agentura Koskosmos opět zaznamenala pár úspěchů o které se chce podělit.
Nejprve se zmíníme o dalším průzkumu soustavy měsíců u Joolu. Při minulém transportu k Laythe (o němž jsme se již zmiňovali) byly použity meziplanetární přepravní stupně PlanetTransporter-2 vybavené sondami. Dvě z nich úspěšně dosedly na Laythe - jedna do oceánu a druhá na jeden z ostrovů - za účelem odeslání některých vědeckých dat. Poté se jeden z PlanetTranporterů odpoutal z oběžné dráhy Laythe a vydal se prozkoumat pomocí sond další dva měsíce Joolu - Vall a Tylo. S posledními dvěma sondami byl ponechán na excentrické dráze okolo Joolu, že bude později využit, nicméně se již nepodařilo navázat s ním spojení. Pravděpodobně se stal obětí některého z bludných asteroidů, případně narazil do jednoho z měsíců.
PlanetTransporter-2 se sondami

Sonda u Vall

Dalším úspěchem bylo vyslání v pořadí již třetího transportu k Laythe. První zásilky dorazily bez potíží. Jedná se o jednomístný letoun SSTO KiG-5 upravený i pro pozemní průzkum, čtyřmístné vozítko Ještěrka a tankovací orbitální stanici. Další balíček v zásilce je čtyřmístný vertikálně startující SSTO, který k Laythe dorazí v průběhu následujících dní.
KiG-5

Je to letoun s možností dálkového řízení (bezpilotní režim). Díky němu byli z oběžné dráhy dopraveni další dva výzkumníci, takže posádka na Laythe je nyní již šestičlenná.

Tento letoun je schopen na Kerbinu dosáhnout při dobrém manévrování orbity přes 100 km. Na Laythe jsou jeho letové schopnosti však daleko lepší.

I přesto je třeba občas doplnit palivo, což probíhá většinou u tankovací stanice nedaleko základny - na dalším obrázku.

Stanice Laythe-Orbit
Postupným zadokováním jednotlivých transportních stupňů, obytných modulů a tankerů vzniká na oběžné dráze okolo Laythe vesmírná stanice, která slouží jako přestupní místo pro nové kerbonauty (nebo pro ty, kteří si to již odkroutí a poletí domů), ale také jako čerpací stanice pro SSTO.

Na obrázku je vidět ještě zadokovaný výsadkový modul s Ještěrkou.
Ještěrka
Čtyřmístné vozítko pro pozemní průzkum. Jedna verze byla vysazena při prvním transportu na ostrov poblíž prvního přistání. Druhá Ještěrka byla vysazena na ostrov, kde se nyní nachází základna. Vozítko je možné řídit i dálkově.

Zdraví vás osadníci z Laythe!

*Přiznávám, že jsem začal používat tři addony. Prvním je Clouds&CityLights, pak AlarmClock který je vynikající právě při misi, kdy posílám víc lodí zaráz, a pak výtečný MechJeb, který ale používám jen pro zobrazení informací o letu a nebo u dlouhých záženů. Zkusil jsem ho dát i na vozítko Ještěrka, ale dal jsem ho tam blbě, takže ovládání nefunguje, jak má. Příště ho musím dát zvrchu, jako je to u KiG-5.
Kuská vesmírná agentura Koskosmos opět zaznamenala pár úspěchů o které se chce podělit.
Nejprve se zmíníme o dalším průzkumu soustavy měsíců u Joolu. Při minulém transportu k Laythe (o němž jsme se již zmiňovali) byly použity meziplanetární přepravní stupně PlanetTransporter-2 vybavené sondami. Dvě z nich úspěšně dosedly na Laythe - jedna do oceánu a druhá na jeden z ostrovů - za účelem odeslání některých vědeckých dat. Poté se jeden z PlanetTranporterů odpoutal z oběžné dráhy Laythe a vydal se prozkoumat pomocí sond další dva měsíce Joolu - Vall a Tylo. S posledními dvěma sondami byl ponechán na excentrické dráze okolo Joolu, že bude později využit, nicméně se již nepodařilo navázat s ním spojení. Pravděpodobně se stal obětí některého z bludných asteroidů, případně narazil do jednoho z měsíců.
PlanetTransporter-2 se sondami

Sonda u Vall

Dalším úspěchem bylo vyslání v pořadí již třetího transportu k Laythe. První zásilky dorazily bez potíží. Jedná se o jednomístný letoun SSTO KiG-5 upravený i pro pozemní průzkum, čtyřmístné vozítko Ještěrka a tankovací orbitální stanici. Další balíček v zásilce je čtyřmístný vertikálně startující SSTO, který k Laythe dorazí v průběhu následujících dní.
KiG-5

Je to letoun s možností dálkového řízení (bezpilotní režim). Díky němu byli z oběžné dráhy dopraveni další dva výzkumníci, takže posádka na Laythe je nyní již šestičlenná.

Tento letoun je schopen na Kerbinu dosáhnout při dobrém manévrování orbity přes 100 km. Na Laythe jsou jeho letové schopnosti však daleko lepší.

I přesto je třeba občas doplnit palivo, což probíhá většinou u tankovací stanice nedaleko základny - na dalším obrázku.

Stanice Laythe-Orbit
Postupným zadokováním jednotlivých transportních stupňů, obytných modulů a tankerů vzniká na oběžné dráze okolo Laythe vesmírná stanice, která slouží jako přestupní místo pro nové kerbonauty (nebo pro ty, kteří si to již odkroutí a poletí domů), ale také jako čerpací stanice pro SSTO.

Na obrázku je vidět ještě zadokovaný výsadkový modul s Ještěrkou.
Ještěrka
Čtyřmístné vozítko pro pozemní průzkum. Jedna verze byla vysazena při prvním transportu na ostrov poblíž prvního přistání. Druhá Ještěrka byla vysazena na ostrov, kde se nyní nachází základna. Vozítko je možné řídit i dálkově.

Zdraví vás osadníci z Laythe!

*Přiznávám, že jsem začal používat tři addony. Prvním je Clouds&CityLights, pak AlarmClock který je vynikající právě při misi, kdy posílám víc lodí zaráz, a pak výtečný MechJeb, který ale používám jen pro zobrazení informací o letu a nebo u dlouhých záženů. Zkusil jsem ho dát i na vozítko Ještěrka, ale dal jsem ho tam blbě, takže ovládání nefunguje, jak má. Příště ho musím dát zvrchu, jako je to u KiG-5.
IMHO nejlepší je MJ2 integrovat přímo do modulu. Aspoň nic opticky nepřekaží na povrchu. Mužeš přímo vložit kód do cfg souboru od daného partu a nebo přes addon Module Manager:ludan píše:...a pak výtečný MechJeb, který ale používám jen pro zobrazení informací o letu a nebo u dlouhých záženů. Zkusil jsem ho dát i na vozítko Ještěrka, ale dal jsem ho tam blbě, takže ovládání nefunguje, jak má. Příště ho musím dát zvrchu, jako je to u KiG-5.
Kód: Vybrat vše
MODULE
{
name = MechJebCore
}
[quote="Ričrd"]IMHO nejlepší je MJ2 integrovat přímo do modulu. Aspoň nic opticky nepřekaží na povrchu.[/url]
To že nepřekáží na povrchu mi až tak nevadí a s tou orientací by to byl asi stejný problém. Ale díky za radu.
To že nepřekáží na povrchu mi až tak nevadí a s tou orientací by to byl asi stejný problém. Ale díky za radu.
Blbe nebyl pravdepodobne umisten mechjeb ale core modul sondy. Pro pouzivani rover autopitola je treba ho umistit ne smerem nahoru ale dopredu /jako je to v tom letadle ktere funguje/.
To s tím souvisí - oboje je blbě, to vím - ale musím vyzkoušet jestli to závisí na umístění jednoho/druhého nebo obou.mager42 píše:Blbe nebyl pravdepodobne umisten mechjeb ale core modul sondy. Pro pouzivani rover autopitola je treba ho umistit ne smerem nahoru ale dopredu /jako je to v tom letadle ktere funguje/.