InSight

Novinky o sondách a družicích

Re: InSight

Příspěvekod marekS » 26 lis 2018, 11:06

Zostáva ešte 10h a 45min do pristátia.
Záber z 24.11 z kamery MarCO-B zo vzdialenosti 500000 km od Marsu :
https://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA22830
https://photojournal.jpl.nasa.gov/figures/PIA22830_fig1.jpg

Testovací predštartovný záber z Instrument Deployment Camera: https://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA22814
https://photojournal.jpl.nasa.gov/jpeg/PIA22814.jpg

NASA neustále vysiela LIVE o misii Insight:
Naposledy upravil marekS dne 26 lis 2018, 11:22, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
marekS
Zkušený vesmírný veterán
Zkušený vesmírný veterán
 
Příspěvky: 2233
Registrován: 08 srp 2012, 09:57

Re: InSight

Příspěvekod Pospíšil » 26 lis 2018, 11:19

Přesný plán časového průběhu EDL (omlouvám se, ale nemám čas to překládat do cz - příležitost pro ostatní ;) )


11:40 a.m. PST (2:40 p.m. EST) — Separation from the cruise stage that carried the mission to Mars
11:41 a.m. PST (2:41 p.m. EST) — Turn to orient the spacecraft properly for atmospheric entry
11:47 a.m. PST (2:47 p.m. EST) — Atmospheric entry at about 12,300 mph (19,800 kph), beginning the entry, descent and landing phase
11:49 a.m. PST (2:49 p.m. EST) — Peak heating of the protective heat shield reaches about 2,700°F (about 1,500°C)
15 seconds later — Peak deceleration, with the intense heating causing possible temporary dropouts in radio signals
11:51 a.m. PST (2:51 p.m. EST) — Parachute deployment
15 seconds later — Separation from the heat shield
10 seconds later — Deployment of the lander's three legs
11:52 a.m. PST (2:52 p.m. EST) — Activation of the radar that will sense the distance to the ground
11:53 a.m. PST (2:53 p.m. EST) — First acquisition of the radar signal
20 seconds later — Separation from the back shell and parachute
0.5 second later — The retrorockets, or descent engines, begin firing
2.5 seconds later — Start of the "gravity turn" to get the lander into the proper orientation for landing
22 seconds later — InSight begins slowing to a constant velocity (from 17 mph to a constant 5 mph, or from 27 kph to 8 kph) for its soft landing
11:54 a.m. PST (2:54 p.m. EST) — Expected touchdown on the surface of Mars
12:01 p.m. PST (3:01 p.m. EST) — "Beep" from InSight's X-band radio directly back to Earth, indicating InSight is alive and functioning on the surface of Mars
No earlier than 12:04 p.m. PST (3:04 p.m. EST), but possibly the next day — First image from InSight on the surface of Mars
No earlier than 5:35 p.m. PST (8:35 p.m. EST) — Confirmation from InSight via NASA's Mars Odyssey orbiter that InSight's solar arrays have deployed
---


"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Uživatelský avatar
Pospíšil
Zkušený vesmírný veterán
Zkušený vesmírný veterán
 
Příspěvky: 5332
Registrován: 22 črc 2012, 19:00
Bydliště: Pardubice

Re: InSight

Příspěvekod Pospíšil » 26 lis 2018, 11:21

Na této stránce uvidíme RAW snímky. První snad už dnes večer, nebo zítra. Držím palce. :)

https://mars.nasa.gov/insight/multimedia/raw-images/
---


"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Uživatelský avatar
Pospíšil
Zkušený vesmírný veterán
Zkušený vesmírný veterán
 
Příspěvky: 5332
Registrován: 22 črc 2012, 19:00
Bydliště: Pardubice

Re: InSight

Příspěvekod Pospíšil » 26 lis 2018, 11:47

Dnes ráno (cca EDL -12 hod) ještě proběhl poslední korekční zážeh TCM6, který byl velmi úspěšný - výpočty místa přistání po korekci udávají 99% šanci na přistání do vhodného terénu uvnitř přistávací elipsy.
---


"Mystery creates wonder and wonder is the basis of man's desire to understand." Neil Armstrong
Uživatelský avatar
Pospíšil
Zkušený vesmírný veterán
Zkušený vesmírný veterán
 
Příspěvky: 5332
Registrován: 22 črc 2012, 19:00
Bydliště: Pardubice

Re: InSight

Příspěvekod Dugi » 26 lis 2018, 11:50

Pospíšil píše:Přesný plán časového průběhu EDL (omlouvám se, ale nemám čas to překládat do cz - příležitost pro ostatní ;) )

Pokusil jsem se tedy přeložit Mirkův příspěvek:

Všechny níže uvedené časy jsou časy přijetí na Zemi. pokud Vás zajímá, kdy k dané události dojde na Marsu, stačí odečíst 8 minut a 7 sekund.

20:40 SEČ — Oddělení od přeletového stupně
20:41 SEČ — Zorientování sestavy pro správný vstup do atmosféry
20:47 SEČ — Vstup do atmosféry rychlostí 19 700 km/h - začíná fáze EDL
20:49 SEČ — Vrcholné zahřívání tepelného štítu (cca. 1500 °C)
o 15 sekund později — Vrcholná fáze zpomalování - spolu s intenzivním ohřevem může docházet ke ztrátám radiového signálu.
20:51 SEČ — Vystřelení padáku
o 15 sekund později — Odhození tepelného štítu
o 10 sekund později — Vyklopení tří nohou landeru
20:52 SEČ — Aktivace radaru, který měří výšku nad terénem
20:53 SEČ — První přijetí radarového signálu
o 20 sekund později — Oddělení landeru od zadního štítu a padáku
o 0,5 sekundy později — Zážeh sestupových motorů
o 2,5 sekundy později — Zahájení manévru, který dostane lander do správné orientace pro přistání
o 22 sekundy později — InSight začíná snižovat konstantní rychlostí klesání z 27 km/h na 5 km/h kvůli měkkému přistání
20:54 SEČ — Očekávané dosednutí na Mars
21:01 SEČ — Pípnutí z antény v pásmu X míří přímo k Zemi a značí, že sonda přežila přistání
Ne dříve než 21:04 SEČ, ale spíše druhý den — První snímky InSightu na povrchu Marsu
Ne dříve než 2:35 SEČ — Potvrzení o vyklopení solárních panelů přenesené přes sondu Mars Odyssey.
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Uživatelský avatar
Dugi
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 22670
Registrován: 23 říj 2009, 15:36
Bydliště: Jihlava

Re: InSight

Příspěvekod ptpc » 26 lis 2018, 15:50

Díky za info o pristátí ako aj za preklad. :)
ptpc
Zkušený vesmírný veterán
Zkušený vesmírný veterán
 
Příspěvky: 4760
Registrován: 17 zář 2015, 20:36

Re: InSight

Příspěvekod ptpc » 26 lis 2018, 16:10

Súhrnné video o pristátí a úlohách sondy InSight na Marse:
ptpc
Zkušený vesmírný veterán
Zkušený vesmírný veterán
 
Příspěvky: 4760
Registrován: 17 zář 2015, 20:36

Re: InSight

Příspěvekod Dugi » 26 lis 2018, 16:11

Přistání bude vizualizováno v aplikaci NASA Eyes. ;-)

https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/46724533_727547200960016_3039363959548280832_o.jpg?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent.fprg2-1.fna&oh=d368ca9b5c7de83435876bf146ea5c97&oe=5C6769B1
Obrázek

"Země je kolébkou života, ale nelze žít věčně v kolébce ..." - Konstantin Eduardovič Ciolkovskij
Uživatelský avatar
Dugi
Administrátor
Administrátor
 
Příspěvky: 22670
Registrován: 23 říj 2009, 15:36
Bydliště: Jihlava

Re: InSight

Příspěvekod todtv » 26 lis 2018, 18:05

Jenom si ověřuji zprávu z masových médií (Technet na Idnes). To oprvadu ty 2 cubesaty vypuštěné spolu se sondou budou snímat její přistání? Vždyť na to nemají snad ani dostatečnou rozlišovací schopnost. To je zase asi "novinářská invence" ne? :|
todtv
Vesmírný průzkumník
Vesmírný průzkumník
 
Příspěvky: 211
Registrován: 19 lis 2018, 00:11

Re: InSight

Příspěvekod jakubv » 26 lis 2018, 18:21

todtv píše:Jenom si ověřuji zprávu z masových médií (Technet na Idnes). To oprvadu ty 2 cubesaty vypuštěné spolu se sondou budou snímat její přistání? Vždyť na to nemají snad ani dostatečnou rozlišovací schopnost. To je zase asi "novinářská invence" ne? :|


Budou přenášet primárně informace z Landeru, který bude při pohledu ze Země za horizontem Marsu a tudíž nemůže vysílat přímo na Zemi. Nejde ani tak o focení z nich, jako o funkci retranslační stanice ;-)
-----------------
xx jakubv
Uživatelský avatar
jakubv
Zkušený vesmírný průzkumník
Zkušený vesmírný průzkumník
 
Příspěvky: 394
Registrován: 05 úno 2017, 00:23

PředchozíDalší

Zpět na Sondy a družice

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků