Dnes 19.9.2017 proběhla v prostorách Planetária Praha cca 2-hodinová beseda se zástupci Roskosmos - Igor Burenkov(ředitel pro komunikaci) a Sergej Krikaljov(bývalý kosmonaut, ředitel pro pilotované lety), základní informace (kromě zážitků pana Krikaljova z vesmírného prostoru) byly:
1) pilotovaný let na Mars bude možný až kolem roku 2050 (hlavně vzhledem k nebezpečí radiace při cestě kvůli době letu)
2) Roskosmos plánuje "obsadit" Měsíc, pan Krikaljov vidí reálně přístání posádky na Měsíci do roku 2030
3) předcházet přistání na M. má vybudování obyvatelné orbitální stanice okolo Měsíce, která bude sloužit také jako základna před přistáním na povrch, hlavní argument pro orbitální stanici bylo mít výhodné postavení pro návrat na Zemi a také větší bezpečnost posádky na stanici, než na povrchu M.
4) Krikaljov zmiňoval nutnost přípravy super silné nosné rakety, o nástupci Sojuzu jako transportní lodi se nezmiňoval,
a) Jsem tu na fóru nový a nenastudoval jsem všechny příspěvky v tomto vlákně, ale mám dotaz k té orbitální stanici, domníváte se, že je to reálné, aby Roskosmos vybudoval takovou stanici vlastními prostředky v příští dekádě? (o mezinárodní spolupráci byla také řeč, ale mluvilo se o jiné stanici plánované ve spolupráci s NASA, kde bude pár ruských modulů, tato má být čistě ruská...),
b) Jak to bude na orbitě kolem Měsíce s radiací, pokud je ISS stále ještě částečně stíněná mag. polem Země a vrchní atmosférou, tak Měsíc přece tento štít nemá?